Op 13 oktober is het de beurt aan het Museum voor Communicatie om een programma te presenteren binnen Uit Kasten & Kluizen. Naast een heleboel andere objecten en infomatie beschikt het museum ook over een kluis vol filmblikken. Bibliothecaris Saskia Spiekman maakte een selectie van verschillende korte PTT-films met een Haagse connectie.
Het Museum voor Communicatie beheert historische expertise op het gebied van post, postzegels en telecommunicatie en beschikt over een zeer uitgebreide collectie boeken, tijdschriften en bijvoorbeeld een unieke verzameling historische Nederlandse telefoongidsen. Maar ook telefoontoestellen, faxmachines en tal van andere apparaten die werden en worden gebruikt om te communiceren behoren tot de museumcollectie. De beeldcollectie omvat vele foto's en films. Een selectie uit de filmcollectie is op 13 oktober in Filmhuis Den Haag te zien tijdens de 9e aflevering van Uit Kasten & Kluizen. Bibliothecaris Saskia Spiekman zal het programma die middag toelichten.
Het programma bestaat uit de volgende films:
- Telegraaf en telefoon in dienst van de wereldvrede (1929)
Zwijgende film met tussentitels over de PTT-dienst tijdens de herstelconferentie te 's-Gravenhage in 1929. Eind jaren '20 was het duidelijk dat Duitsland niet aan zijn verplichtingen kon voldoen, opgelegd in het Verdrag van Versailles van na de Eerste Wereldoorlog. De 'wurgcontracten' hielden Duitsland aan de bedelstaf en zorgden ervoor dat het nationaal-socialisme meer en meer aanhangers kreeg. Op initiatief van een Amerikaanse diplomaat werd besloten tot een 'herstelconferentie', om het verdrag van Versailles te herzien om te redden wat er nog te redden viel. De conferentie vond plaats in het Vredespaleis in Den Haag. Behalve een film over de conferentie zelf, werd er ook een film gemaakt over de techniek achter de conferentie. De deelnemers moesten tijdens de conferentie continue met hun achterban in het land van herkomst kunnen overleggen. Een mooie en ambitieuze taak voor de PTT om dit mogelijk te maken. Ze waren dag en nacht in touw om alle telefoon en telegraafverbindingen tot stand te brengen. Deze film gaat over dit technische hoogstandje.
Duur: ca. 12 minuten
- In dienst van de Hofstad (1948)
Een film van de Pers- en Propagandadienst P.T.T., vervaardigd door André de Groot. Getoond worden de diverse werkzaamheden van de Haagse Telefoondienst ten tijde van de wederopbouw drie jaar na de oorlog. Er is onder andere uitgebreid aandacht voor de Plaatselijke Telefoondienst en Radiodistributie in de Marnixstraat, met in prachtige letters in de gevel gehouwen de tekst 'Telephoongebouw'. Ook mooie Haagse straatbeelden en allerlei 'gewone' Hagenaars en Haagse bedrijven die om allerlei redenen gebruik maken van de telefoon. Met zelfs een telefoontelevisie als voorloper van Skype en een korte terugblik op hoe telefoonverbindingen aan het begin van de 20e eeuw tot stand kwamen. De arts Wilders, gespeeld door Haagse filmmaker/filmcriticus/fotograaf Piet van der Ham, doet een aanvraag tot een telefoonlijn. De film toont het hele proces vanaf zijn aanvraag, het leggen van de kabels totdat dokter Wilders daadwerkelijk kan bellen én zijn vermelding in het telefoonboek. Met geweldige beelden van de dames werkzaam op de afdeling 'Inlichtingen', waar in ongelooflijk dikke boeken en eindeloos veel kaartenbakken de gevraagde informatie voor de bellers wordt opgezocht. Tot slot aandacht voor enkele andere taken van de PTT: radiodistributie, openbare tijdaanwijzing, brandmeldinstallaties, bediening van verkeerslichten en de telex-service.
Duur: ca. 16 minuten
- Groeten uit Scheveningen (1965)
De film geeft (in prachtige kleuren!) een beeld van het werk van de PPT tijdens het badseizoen in Scheveningen midden jaren zestig. Met geweldige beelden van telefooncellen, brievenbussen en PTT-bestelautootjes maar ook bikini's en zwembroeken uit de jaren zestig. Behalve geweldige beelden van Schevingen ook fantastische beelden van de postsorteermachines op het hoofdpostkantoor in Den Haag.
Duur: ca. 20 minuten
- Diverse reclamefilms van de PTT
De reclamefilms beslaan de periode 1937 - 1980. Met ondere andere een prachte poppenfilm die George Pál in 1937 in opdracht van de PTT maakte met als doel mensen ervan de overtuigen óók telefoon te nemen. Een promotiefilm uit 1939 toont het gebruik van de telefoon in allerlei situaties: in huishoudens om goed en slecht nieuws over te brengen, in het zakelijke leven, om schouwburgkaartjes te reserveren of een bestelling bij de slager of kruidenier te doen. 'Neem toch telefoon!'. Ergernissen in de rij van het postkantoor zijn van alle tijden, zo laten twee filmpjes uit 1940 zien. De Rijkspostspaarbank wordt gepromoot in een filmpje midden uit de oorlog. Dan wordt een grote sprong in de tijd gemaakt naar 1968 en is een flink aantal filmpjes uit de jaren '70 te zien. Ook met Koot & Bie!
Duur: ca. 30 minuten.
Praktisch
Datum: zondagmiddag 13 oktober
Aanvang: 16.00 uur
Einde: ca. 17.45 uur
Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Prijs: € 9,00
Kaartverkoop: kassa Filmhuis en (binnenkort) online via de website van het Filmhuis.Reguliere Filmhuiskortingen zijn van toepassing. Telefoon kassa Filmhuis: 070 - 365 60 30.