Op zondagmiddag 7 juli werd een extra Uit Kasten & Kluizen-programma ingelast rond het thema 'Film in Den Haag'. Voor wie deze filmverhalen wilde horen én de plekken wilde zien was er in het Filmhuis eerst een lezing met veel foto's en bewegende beelden gevolgd door een wandeling met gids door het centrum van de stad langs die plekken waar ooit de oude Haagse bioscopen stonden, films zijn opgenomen of die op een andere manier herinneren aan de Haagse filmgeschiedenis.
Te denken valt aan de bioscopen Rex, Asta, Passage, City, Flora, Apollo, Cineac en films als 'Keetje Tippel', 'Soldaat van Oranje', 'Luger', 'Eline Vere', 'Theo en Thea en de ontmaskering van het Tenenkaasimperium' en bijvoorbeeld 'Majesteit'. Maar ook Piet van der Ham, cineast/filmcriticus/fotograaf én grondlegger van het archief van het Filmhuis is ter sprake gekomen.
De lezing werd gehouden door Elisa Mutsaers, eigenaar van het Filmatelier en initiator van het Uit Kasten & Kluizen project. Ooit studeerde ze af op de geschiedenis van de Haagse bioscopen in de jaren vijftig, intussen zijn door haar werk in het Filmatelier de verhalen en anecdotes over de Haagse filmgeschiedenis behoorlijk uitgebreid. Tijdens de lezing valt er veel te zien: fragmentjes van bekende films die in de stad zijn opgenomen, maar ook veel foto's van met name de oude Haagse bioscopen, oude programmaboekjes en zelfs suikerzakjes van de bioscopen en originele filmscenario's van de films met de vooroorlogse (Haagse) stripheld Dick Bos in de hoofdrol. De meeste van deze archivalia zijn afkomstig uit het archief van Filmhuis Den Haag.
Na de lezing namen de gidsen van Residentie Ontdekkingen de bezoekers mee voor een wandeling door het centrum van de stad langs die plekken die met het filmische verleden van Den Haag te maken hebben. De lezing en de wandeling vertonen zeker raakvlakken maar de wandeling leidde ook langs plekken die niet in de lezing ter sprake waren gekomen en andersom. Hoewel de invalshoek ook voor Residentie Ontdekking absoluut de Haagse filmgeschiedenis is, hebben bezoekers tijdens de wandeling en passant zo nu en dan ook zeker wat gehoord over de Haagse geschiedenis die verder teruggaat dan die van de film.
Praktisch
Dit programma vond plaats op 7 juli 2013. In overleg kan altijd een programma op maat worden afgesproken. Neemt u hiertoe contact op met het Filmatelier: elisa@filmatelierdenhaag of telefoon 070-7801657.