Het Haags Gemeentearchief presenteert op 14 april een Uit Kasten & Kluizen-programma waarin de Haagse Amateur Filmclub (HAF) centraal staat. Filmconservator Frans den Breejen stelt het programma dat plaatsvindt in Filmhuis Den Haag samen en zal de films van een context voorzien. Het wordt een middag met flink wat korte HAF-films uit de periode 1932-1970.
Speciaal voor alle (groot)ouders die dit programma willen bezoeken: de (klein)kinderen kunnen mee om tegelijkertijd in een andere zaal in het Filmhuis de stopmotion filmworkshop Zie: JOUW Den Haag! te volgen.
Het programma op 14 april ziet er als volgt uit:
Mens op heet zand / Emile Brumsteede / 1961 / 9 min.
Een kleurrijk panorama van Scheveningen in 1961. De zwart-wit film wordt op onverwachte momenten doorschoten met gekleurde filts zonlicht. Emile Brumsteede weet een levendig beeld te schetsen van de kustplaats. De montage houdt hij de vaart erin. Niet alleen de individuele mens komt in beeld, maar ook het massatoerisme.
Huwelijksfilm Juliana en Bernhard gemaakt door HAF-leden / 1936 / 8 min.
Eerste grote groepsfilm van HAF-leden waarvan het origineel is aangeboden aan het bruidspaar.
Napels / Charles Candel / 1938 / 3 min.
Vakantie-opname van een van de eerste HAF-leden, gemaakt met zijn 8mm camera. Om te laten zien hoe je niet moet filmen.
Wij... gemixed en gebakken / Jan Keunen / 1968 / 8 min.
Kees van Kooten schreef de tekst en las het verhaal voor over een modern keukenapparaat: de mixer. Jan Keunen mixte er met strandshots een amusante vakantiefilm mee.
Doe het zelf / Jan Keunen / 1961 / 7 min
Gemaakt in de tijd dat de ‘Doe-het-zelf-rage’ opkwam. Jan Keunen bouwt in z’n eentje op een vermakelijke wijze de Scheveningse Pier. En deze doe-het-zelf-burger heeft nog meer plannen.
De sigaret / Emile Brumsteede / 1948 / 6 min.
Door een brandende sigaret verdenkt een man zijn vrouw van ontrouw. Een achtervolgingsscène en vervolgingswaanzin. Een vicieuze cirkel, waarin een jaloerse echtgenoot in elk object een minnaar van zijn vrouw ziet. De film eindigt met de tekst: "Stop, anders begint de film weer van voren af aan".
Grand ballet des balais / Emile Brumsteede / 1955 / 3 min. Eenbeeldknop opnamen van de schoonmaak. Ritmisch gemonteerd waardoor de illusie van een kostelijk ballet ontstaat. Emile Brumsteede en zijn vrouw zijn de spelers.
De loodgieter / Jan Keunen / 1970 / 12 min.
Persiflage op de moderne loodgieter, gemaakt in de filmstijl van de stomme film. Met o.a. Lex Vervloet en Betty Keunen-Stevels.
Daag bablahblah, koekoe / Emile Brumsteede / 1958 / 7 min.
Onderhoudende film over een man die beschonken thuis komt.en dan kabouters ziet lopen. Plots staat hij in zijn pyama, krijgt hij een handtekening van Jayne Mansfield en komt Gina Lollobrigida op bezoek. Spelen de kaboutertjes een spelletje met hem?
Tomorrow mo(u)rning / Jan Keunen / 1969 / 8 min.
De film behandelt in een luchtige trant het probleem van de ouder wordende man (Lex Vervloet). Alhoewel getrouwd (zijn vrouw wordt gespeeld door Georgette Hagedoorn), wordt hij geconfronteerd met 'Het avontuur'. Zijn fantasie wordt geprikkeld door een jongere vrouw (Marijke Merckens). Ontving de speciale prijs van de Nederlandse Bioscoopbond in 1970.
Flatneurose / Groep Half X / 1963 / 6 min.
Filmpje gemaakt door de 5-mans HAF-groep Half X. Een man is gek geworden van het lawaai in zijn rustig gelegen flat met blijvend vrij uitzicht. Hij is naar buiten gevlucht en voert een gesprek met een andere stem in zijn hoofd. Kan hij werkelijk vliegen?
Idee 19 / Groep Vier op Acht / 1967 / 5 min.
Filmpje zonder geluid gemaakt door de HAF-groep Vier op Acht (dezelfde mannen als Groep Half X van Flatneurose minus één). Een stadsrit met een Citroën ID 19 (een eenvoudige versie van de DS) wekt de suggestie uit te monden in een bankoverval op een bank in Parkstraat.
Naar Julianatoren / Karel van Rijsinge / 1953 / gefilmd op 16mm
Verslag van het uitstapje, georganiseerd door de Dienst Sociale Belangen, van ouden van dagen per trein en autobus naar speeltuin 'De Julianatoren' en de 'Posbank' op 27 augustus 1953. Bevat o.a. beelden van de aankomst met bussen op station Staatsspoor, instappen in een speciale trein, bejaarden in coupés tijdens de treinreis naar Arnhem, overstappen in autobussen, lunch in de theetuin van 'De Julianatoren' te Apeldoorn, attracties in de speeltuin, polonaise, heide plukken op de 'Posbank' en de terugreis.
Karel van Rijsinge was een actief filmer van de HAF en bovendien ruim 30 jaar filmarchivaris van de Nederlandse Organisatie van Amateurfilmclubs (NOVA), de landelijke overkoepelende organisatie waarvan de HAF één van de leden was.
Con moto / Jan van Hillo / 1961 / gefilmd op 16mm
In deze film combineert Jan van Hillo beelden van een verkeersagent (gespeeld door Jules Croiset) die het verkeer in de stad regelt met muziek van Jurriaan Andriessen. De film is wellicht in opdracht van de politie gemaakt. Van Hillo (1922-1980) was lid van de HAF maar werkte ook bijna twintig jaar als professioneel filmmaker en presentator voor de NCRV waar hij vele maatschappelijke, politieke en journalistieke programma's maakte.
Neem een kijkje in het fotoboek van de HAF-films als u meer voorproefjes op het filmprogramma wilt zien! (beweeg uw muis over de foto's hieronder, hoe meer naar links of rechts, hoe sneller de foto's voorbij komen, beweeg de muis naar het midden en het beeld staat stil)
Jan van Hillo was niet het enige HAF-lid dat van film zijn beroep maakte. Ook Paul Verhoeven, Rudy Hornecker, Boud Smit, Piet van der Ham, Bob Kommer, Emile Brumsteede, Jan Korporaal en Jan van Weeszenberg begonnen ooit als HAF-lid en gingen daarna als professioneel filmmaker aan de slag. Piet Ruivenkamp werd filmrecensent bij de Haagsche Courant.
Over de HAF
De HAF werd opgericht in 1932, een tijd waarin door de komst van het smalfilmformaat ook voor amateurs het filmen binnen bereik kwam. Overal in het land werden, vooral door creatielingen en kunstenaars, zogenaamde filmliga’s opgericht. Filmen was in die tijd een zeer dure en daarmee elitaire liefhebberij. Op 20 januari 1932 besloot een aantal enthousiaste Haagse amateurfilmers om een eigen filmclub op te richten, dit werd de Haagse Amateur Filmclub. Het doel van de club was: het bevorderen van de amateur-cinematografie in de ruimste zin des woords. Het was een zeer prestigieuze club, en wie lid wilde worden moest eerst voor de ballotagecommissie verschijnen. Van een aspirant-lid werd verwacht dat hij eerst een proeffilm liet zien. Later stond de club ook open voor minder gesitueerden.
Binnen de club was het mogelijk om individueel te filmen of juist in groepjes aan een film te werken. Op de clubavonden, die twee keer per maand werden georganisseerd, konden leden meedoen aan verdiepende cursussen of, door elkaar gestimuleerd, op de 'werkavonden' aan hun films werken.
De HAF deed verslag van gebeurtenissen in en om de stad en soms ver daarbuiten tijdens zogenaamde 'clubtochten'. Leden van de club hebben bijvoorbeeld het huwelijk van Juliana en Bernhard in Den Haag in 1936 mogen filmen. De film werd aan het bruidspaar aangeboden en getuige een brief van de prinses zeer op prijs gesteld.
Met andere clubs was de HAF verenigd in de Nederlandse Organisatie van Amateurfilmers (NOVA). Na WOII, toen het verenigingsleven welig tierde, beleefde de HAF, zoals zoveel verenigingen tijdens de wederopbouw, zijn glorietijd. Na de komst van de televisie werd het rustiger op de clubavonden, maar de club is nog altijd springlevend. De HAF-studio in de kantine van voetbalvereniging VUC in Mariahoeve (Het Kleine Loo 1) is elke maandagavond verzamelpunt voor een groep enthousiaste filmers. Bent u zelf amateurfilmer? Ga dan vooral eens langs op de inloop-maandagavond!
Praktisch
Wanneer: zondagmiddag 14 april, aanvang 16.00 uur tot ca. 17.45 uur
Waar: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Prijs: € 8,75 p.p. (de reguliere Filmhuiskortingen zijn van toepassing)
Reserveren: kassa Filmhuis, tel. 070 - 365 60 30
Kaartverkoop: kassa Filmhuis en online via de website van het Filmhuis