Op drie dinsdagavonden in september, oktober en november presenteerde Film Atelier Den Haag een lezingenreeks waarbij filmgeschiedenis en techniek centraal stonden. De reeks zal naar verwachting in het voorjaar van 2011 herhaald worden. Houdt hiervoor de website in de gaten. De avonden zijn toegankelijk voor een ieder die in film en zijn geschiedenis geïnteresseerd is.
28 september: Het belang en de praktijk van filmconservering
Met aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van celluloid film, de verschillende filmformaten, de aard van films en de manier waarop deze het best bewaard kunnen worden. De lezing biedt een inkijkje in het werk dat in veel archieven gebeurt.
26 oktober: De komst van het geluid in de film
Over vroege geluidsexperimenten en nieuwe kansen en moeilijkheden bij de geluidsfilmproductie aan het eind van de jaren twintig / begin jaren dertig van de twintigste eeuw.
23 november: Vroege kleur in de vroege film
Al sinds de uitvinding van de film werd er met kleur geëxperimenteerd. In deze lezing aandacht voor de verschillende procédé’s uit de eerste decennia van de film, tot aan de komst van Glorious Technicolor.
Een ruime selectie aan bewegende beelden en foto’s vormt het uitgangspunt voor de lezingen die plaatsvinden in Film Atelier Den Haag aan de Korte Koediefstraat 3a in het centrum van Den Haag. Het Film Atelier is de werkplek van Elisa Mutsaers. Zij is historica en specialiseerde zich op het gebied van research voor documentaires en filmconservering. Liefde voor en kennis van film en geschiedenis vormen de rode draad die alle werkzaamheden binnen Film Atelier Den Haag verbindt. Het atelier biedt een combinatie van kennis en praktijk, van denken en doen: research voor documentaires, werken met celluloid filmcollecties, research en redactie van (vaak historische) websites, workshops op het gebied van filmrestauratie en –conservering en lezingen over filmhistorische onderwerpen.
De lezingen vinden plaats aan een grote tafel in het atelier, beelden worden met een beamer op één van de wanden geprojecteerd. De informele ‘huiskamer’setting nodigt eerder uit tot het stellen van vragen, delen van ervaringen en bespreken van het getoonde materiaal dan een traditionele ‘lezingen’setting. Voor een kopje koffie en thee, natuurlijk met een koekje, wordt gezorgd. Per avond is plek voor maximaal 10 personen. Voor groepjes kunnen in overleg andere data worden afgesproken, net zoals voor grotere gezelschappen ook altijd een lezing op locatie kan worden gepland.
Praktisch
Tijd: 19.30 uur tot ca. 21.30 uur
Toegang: €25 voor drie avonden, na bevestiging van deelname middels een bankoverschrijving te voldoen.