MAZ-film, het Haagse filmproductiebedrijf van tekenaar/schrijver/filmmaker Alfred Mazure, plaatste in september 1945 in een aantal kranten een advertentie waarin filmfiguranten gevraagd werd om zich bij MAZ-film te melden. In het archief van Filmhuis Den Haag worden de brieven bewaard van de mensen die op deze advertentie reageerden. Teddy Scholten, toen nog mejuffrouw Dorothea Margaretha (Thea) van Zwieteren geheten, reageerde op de advertentie.
Naar aanleiding van de respons kon ook de, reeds bestaande, kaartenbak met figuranten flink worden uitgebreid. De kaartenbak bevat zo'n 300 kaarten met de gegevens, en meestal ook een foto, van zeer verschillende mensen die allemaal één ding graag wilden: bij de film. Zo vlak na de oorlog hadden velen behoefte aan iets nieuws, aan iets anders, aan iets vrolijks ook, om de ellendige jaren te proberen achter zich te laten.
De brieven die bewaard zijn gebleven vormen samen met de door MAZ-film ingevulde formulieren van mogelijk geschikte figuranten, de kaartenbak en de vele setfoto's waarop sommige figuranten zijn terug te vinden een archief van dromen. Dromen van mensen die, slechts een paar maanden na de oorlog, droomden van een ander leven, een leven 'bij de film'. Door de brieven, formulieren, kaarten uit de kaartenbak, foto's en bewaard gebleven films, is van sommige mensen een mooi stukje van hun leven bewaard gebleven. Enkelen, zoals Teddy Scholten, maar bijvoorbeeld ook Dolf Brouwers, zijn daadwerkelijk beroemd geworden, voor anderen is het nooit zo ver gekomen.
Het zou mooi zijn om, met de brieven, de kaartenbak en de foto's uit het archief van Filmhuis Den Haag als uitgangspunt, een stukje uit het leven van deze mensen te reconstrueren. De MAZ-films die bewaard zijn gebleven, bevinden zich in de collecties van EYE Film Instituut en het Instituut voor Beeld en Geluid. Soms is in de films het bewijs terug te vinden dat dromen zijn uitgekomen, veel vaker is dat niet het geval.
De brieven op zichzelf zijn prachtige, soms ontroerende historische bronnen. Sommige van de briefschrijvers verontschuldigen zich voor de slechte kwaliteit van het papier, maar zo vlak na de oorlog was er niets beters voor handen. Anderen bieden bij voorbaat hun excuses aan voor het feit dat ze geen foto hebben ingesloten, zoals in de advertentie werd gevraagd; bij het bombardement op Bezuidenhout zijn al hun persoonlijke bezittingen verloren gegaan. Behalve de individuele verhalen, biedt de kaartenbak ook de mogelijkheid om, juist door die persoonlijke verhalen, een stukje van de geschiedenis van bezet en bevrijd Den Haag te vertellen.
Thea van Zwieteren was negentien jaar toen ze MAZ-film op 8 oktober 1945 een brief schreef. Ze vertelt dat ze al enige filmervaring heeft: ze speelde mee in een bedrijfsfilm opgenomen door Profilti, waarin ze met 'artisten van naam als Paul Steenbergen, Mieke Flink e.a. mocht samenwerken'. Ze voegt nog toe dat de regisseur, 'de heer Walter Smith, toen een zeer gunstig oordeel over mijn optreden heeft gegeven'.
Alfred Mazure, o.a. bedenker en tekenaar van de Dick Bos-strips, moet door haar foto's gegrepen zijn. Niet alleen belandt Thea in de figurantenkaartenbak, ook krijgt zij een figurantenrol in de speelfilm TEN HOOGSTE NEGEN JAREN die MAZ-film produceert en Mazure samen met vriend en collega Piet van der Ham eind 1945 regisseert. De film wordt, helaas niet meer helemaal compleet, bewaard in het nitraatarchief van het Instituut voor Beeld & Geluid. In het archief van het Filmhuis bevinden zich enkele tientallen foto's die door de Haagse fotograaf en filmmaker Piet van der Ham tijdens de opnames van de film zijn gemaakt.
Thea van Zwieteren werd Teddy Scholten toen zij in 1947 met acteur Henk Scholten trouwde. In de jaren veertig traden ze samen op als het duo Scholten & Van 't Zelfde. In de testfase van de Nederlandse televisie in 1950 werkte ze als presentatrice. In 1959 won Teddy Scholten voor Nederland het Eurovisiesongfestival in Cannes met het liedje Een beetje. In de jaren '50 en '60 werkte ze, vaak met haar man, mee aan een aantal tv-programma's zoals de Snip en Snap-revue, het muziekprogramma Zaterdagavondakkoorden en Kiekeboe, een vroege voorloper van Banasplit. Ze namen samen ook een aantal platen op. Teddy Scholten overleed op 8 april 2010 op 83-jarige leeftijd.
De kaartenbak van MAZ-film is een onderzoeksproject in ontwikkeling van Filmhuis Den Haag en Film Atelier Den Haag.